Tillverkningen av mina Franska bulldoggar.

 Jag använder mig av en oljebaserad modellera som inte lufttorkar när jag skulpterar, vilket innebär att jag kan göra lite då och lite då tills jag känner mig nöjd.
tillerkning_2
tillverkning_1
   

 

Ett tunt lager av schellack gör att skulpturen inte fastnar i den modellera som jag byggerupp formen med. Med modellera byggs först upp en formdel, bakhuvudet, sedan bygger man upp två delar för öronen och så en  del för halva ansiktet och nosen. Så är det dags att bygga upp väggar som är helt täta. Pudra på lite släppmedel och blanda  till lagom mycket gips som hälls i formen, man får vara noga med att få ur alla luftblåsor ur gipsen.
När gipset ¨brännt¨ plockar man bort väggarna och modelleran över andra halvan av huvudet och bygger upp nya väggar, blandar gips osv. tills man har så många delar att man utan svårigheter kan öppna dom en efter en och plocka ut det modellerade huvudet. Nu ställer man alla delar på tork. 
Till det stora huvudet består formen av 5 delar och till den med hela hunden är det 2 formset med 2 respektive 4 delar.
Kroppen gjuts för sig och huvudet för sig och så sammanfogar man dom direkt när delarna tas ur formarna.
   

När så formen är torr silar man porslinsmassa och häller i formen, väntar en stund så att gipsformen suger åt sig av fukten i massan då häller man ur massan igen och kvar har man ett  lager av porslinsmassa inne i formen.
Efter några timmar kan man försiktigt öppna formen och plocka ut huvudet som får torka. När det är torrt bränns det i 690grader så att det går att våtslipa för att undvika slipdamm. Porslinsmassan innehåller kaolin och det vill man ju inte få ner i lungorna. Slipa, slipa och åter slipa innan det så bränns från massa till porslin. 1.245 grader under minst 8 timmar. Mycket kan hända under detta momentet, godset krymper ca 18% och är alltså i rörelse under bränningen så det  måste stå på en bädd av fin sand.                                                             

Här ser du småfrallorna i olika stadier : 
Gjutet 
Slipat 
2 st. brända, glaserade och målade.

   

Vill jag ha ett glaserat huvud är det det momentet som står på tur. Man penslar på två lager med glasyr innan det återigen bränns i drygt 1000 grader.
Vill jag ha det oglaserat slipas det igen innan det målas, vilket sker i olika omgångar med bränningar emellan. Färgbränningarna bränns i 720 grader.
När jag är nöjd med porslinet så är det ju en del monteringsarbeten som kvarstår beroende på vad det ska bli.

Tillbaka